GRATIS VERZENDING BINNEN NEDERLAND VANAF €100,- | FREE SHIPPING IN THE NETHERLANDS FROM €100,- AND ABOVE

Cart

No products in the cart.

Hoe creëer je jouw eigen To Do list systeem?

Hoe creëer je jouw eigen To Do list systeem?


De Seizoensgids biedt je een overzicht met een maandplan, weekplan en dagplan. Je kunt de weekplanner gebruiken om jouw afspraken voor de komende week op te schrijven.

Deze afspraken zijn de ‘vaste’ afspraken op jouw planning (met deadlines). Afspraken met klanten, persoonlijke afspraken, verjaardagen, of andere evenementen. Het zijn afspraken die allemaal op een bepaalde tijd, datum of met een ander persoon plaatsvinden.

De volgende stap is je dagplanning. Ochtend-, middag- en avondplan. Deze omvatten de solide afspraken en jouw routines. Je hebt je heilige routines gemaakt in je Seizoensgids. Nu hebben we alle kleine taken die elke dag moeten worden toegevoegd. Afhankelijk van je lifestyle: Student life, working life, mom life etc. Deze levensstijl taken kunnen zijn: huishoudtaken, huiswerk, opdrachten, dagelijkse werktaken, taken voor je kinderen en alle andere taken die gedurende de dag ontstaan.

De magie ontstaat als je een de solide dagplan en de losse dagelijkse taken op twee afzonderlijke lijsten hebt staan.

Verdeling van de taken dien je onder te verdelen in twee onderwerpen:

  • Grote / belangrijkste taken.
  • Kleine / minder belangrijke taken.

De kunst bij het plannen van een stressvrij leven is het loslaten van de dingen die je hebt opgeschreven op jouw To do lijst. Of het nu is gepland in de weekplanner of de dagelijkse takenlijst, het moet je hoofd leegmaken en je stress over het item verlichten. Het heeft een tijd en plaats gelabeld gekregen, dus je kunt het voor nu loslaten.

Persoonlijk raak ik bijvoorbeeld erg geïrriteerd als het in huis rommelig is. Toen ik net mijn nieuwe appartement had, begon ik mijn ochtend met het schoonmaken van het hele huis, ook ‘s middags en’ s avonds. Het werd een beetje een obsessie en na een tijdje zag ik dat ik geïrriteerd raakte toen het huis een beetje rommeliger was dan normaal. Ik begon toen met het implementeren van een enkele schoonmaakdag en in mijn ochtend ritueel een snel tidy up momentje. Dit resulteerde in een enorm comfort voor mijn mental health.  Ook hield ik meer vrije tijd over om andere belangrijke taken uit te voeren. Als je in een huis woont, wordt het af en toe rommelig, en dat is oké. Ik moest deze mentaliteit accepteren om gedurende de dag productiever te zijn. 

Tijd Management Schema

Het laatste dat je verder kunt doen met je totale dagplan, belangrijke taken en minder belangrijke taken, is het maken van een tijd managementschema. Stap twee is dan ook: het verdelen van de lijsten in de benodigde tijdsbestekken. Kleine taken kosten je minder tijd en de kleine taken zijn vaak taken die gecombineerd kunnen worden. Bijvoorbeeld: Huishoudtaken = wassen, stofzuigen, vuilnis buitenzetten en afwassen. Dit kun je in jouw dagplan markeren als huishoudelijke taken en op de takenlijst schrijft je ze allemaal individueel op. Zoek nu uit waar je overdag een uur hebt om de taken van het huis uit te voeren (Tussen de meest belangrijke en grote taken).

Mensen maken vaak een fout waarbij ze alle grote eerst doen en de kleine erna. Dit maakt geeft je al een achtersprong. Omdat je na de groten vaak moe bent. De was en de ‘‘ geen deadline’ taken verschuif je dan gemakkelijk naar de volgende dag. Als je dit een paar keer per week doet is geen probleem, maar als je dit de hele week doet, dan start je je volgende en nieuwe week al met een achterstand.  De taken stapelen zich op en psychologisch zal dit je weinig rust brengen. Dit uit zich weer in ‘jammer dan!’ gedrag. Je accepteert dan makkelijker dat je alles kan verwaarlozen of dat je een mindset aanpraat waar je jezelf overtuigd dat je gewoon niet een productief persoon bent. Creëer daarom een effectieve to do list systeem voor jezelf. 

Boektip / inspiratie:

#Getting things done / David Allen.

Als jij jouw Seasonal Guide nog niet hebt bijgevuld met de lege To Do bladeren of beschik je nog niet over de A5 Daily Memoblok? Bestel ze dan door op de onderstaande link te klikken.

Volg de social media kanalen voor meer inspiratie en motivatie: Instagram, Facebook & Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Chat openen
1
LIVE CHAT
Waarmee kan ik u helpen?