GRATIS VERZENDING BINNEN NEDERLAND VANAF €100,- | FREE SHIPPING IN THE NETHERLANDS FROM €100,- AND ABOVE

Cart

No products in the cart.

12 Gezonde Habits voor jouw BODY, MIND & SOUL

Selfcare gezonde habits, body, mind and soul.

12 Gezonde habits voor je Body, Mind & Soul. Welk seizoen van het jaar het ook is, je body, mind & soul willen gekoesterd worden. Ga altijd terug naar de basics in tijden dat je je gestresst en machteloos voelt. Alle onderwerpen worden uitgebreid besproken in de Seasonal Guide.

Dit is een handige checklist voor mensen die hun huidige BMS staat willen analyseren en verbeteren.

BODY

01 Slaap je voldoende?
Slaap is waarschijnlijk iets waar je het minst bij stil staat gedurende de dag. Maar slaap is zeer belangrijk voor een gezonde mentale en lichamelijke toestand. Vaak heb je in de eerste instantie niet door dat je al dagen door gaat op een versnelde tempo. (werk, school, kinderen, huishouden etc.)
Starten met een plan om te werken aan een betere nachtrust is alvast een stap in de juiste richting. Begin met eerst met 1 dag vroeg naar bed gaan en pak daarna door met een week vroeg naar bed gaan. Je zal snel merken dat je je na deze week beter voelt. Verder zijn er nog meer voordelen van voldoende slaap: het verminderd stress, verbeterd hersenactiviteit (concentratie, geheugen & cognitieve vermogen), verlaagd je bloeddruk en verhoogd je immuunsysteem.

02 Drink je voldoende water?
Water is net als slaap een essentiële behoefte voor je lichaam. Het drinken van water gedurende de dag bevordert je hersenactiviteit, lichaamsactiviteit, energiepeil en gemoedstoestand.

03 Eet jij gezond?
Bestaat jouw dieet gedurende de dag uit onbewerkt voedsel (fruit & groenten)? We eten tegenwoordig steeds vaker kant-en-klare of voorverpakte etenswaren, dit komt vaak doordat wij minder tijd overhouden om gezonde maaltijden te bereiden.
Ik snap het! En ik zelf bevind mij vaak genoeg in scenario’s waar ik zelf ook voor de gemakkelijke en ongezonde snack’s of maaltijden kies.
Dus los van het feit dat het zeer begrijpelijk is, begin met een kleine stap.
Als je merkt dat je veel aanpassingen in je Lifestyle implementeert, maar weinig vooruitgang in je lichamelijke en mentale toestand boekt.
Start dan met een nieuwe voedingsplan: gezonde snacks (fruit & groenten) en gezonde alternatieven voor ontbijt, lunch en avondeten.

04 Heb jij voldoende beweging?
Je dient jouw lichaam elke dag minstens een kwartier te bewegen. Mensen die een drukke levensstijl hebben, geven vaak aan dat ze wel willen sporten, maar simpelweg geen tijd ervoor hebben. Ik wil dan ook benadrukken dat lichamelijke beweging niet alleen gezond is, maar het zorgt er tevens voor dat je je energie kwijt kan raken. Dit bevordert als gevolg een goede nachtrust. Het kan ook liggen aan een gebrek aan motivatie, omdat je nog niet de juiste activiteit hebt gevonden. Begin ook hier met kleine stapjes: kijk wat je fijn vindt en leuk. Een grote schoonmaak (thuis) met je allerleukste dance hits, je favoriete serie kijken en tegelijkertijd wat lichamelijke oefeningen doen, dansen, wandelen (nature freaks), yoga, cardio en kracht training.

MIND

05 Welke activiteiten implementeer jij voor een goede mentale gezondheid?
Hoe ga jij om met negatieve emoties en gedachtes? Heb jij een goede uitlaatklep om de emoties te verwerken en los te laten? Je hebt veel manieren om je emoties en gedachtes beter te controleren en los te laten. Ik zal in deze blog 2 soorten bespreken.
1. Schrijven in je (seizoens)dagboek. Probeer alle zaken die je hoofd onrustig houden van je af kan schrijven. Hierdoor voel je je na een goede schrijfsessie beter en rustiger. Verder zorgt het ervoor dat je snapt waar de kern van een probleem kan liggen. En tot slot biedt dagboeken vaak een optimale en effectieve oplossing voor problemen die je momenteel ervaart.
2. Praten. Voel je je onrustig of verdrietig? Bespreek het met een vriendin of familie lid. Dit lucht vaak gelijk op.

06 Social media breaks in balans?
Het is normaal om tegenwoordig vaker op je telefoon te zitten. Om je mentale gezondheid te bevorderen is het echter wel belangrijk dat je een balans houdt in: wanneer wel en wanneer niet? Met name in de ochtend en avond is het niet raadzaam om naar verontrustende of beïnvloedbare beelden te kijken. Dit zorgt ervoor dat je je onbewust bezig kan houden met de eerste of laatste beelden. In de ochtend bepaald dit de rest van de dag en in de avond bepaalt het je nachtrust. Als je merkt dat je behoefte hebt aan meer mentale rust, neem dan vaker een social media break en probeer dit meer in balans te houden.

07 Plannen, organization & structuur.
Iedereen heeft wel eens last van een totale chaos periode in zijn/haar leven. Dit is begrijpelijk en overkomt iedereen wel eens. Het is echter niet gezond voor je mentale toestand om een langere periode in chaos te leven. Soms is het handig om even een pauze knop in te drukken en opnieuw een plan te bedenken voor meer structuur. Een reset knop is nodig om weer nieuwe energie te creëren en een burn-out te vermijden. Voel je dat je controle kwijtraakt over je leven door chaos? Neem dan even de tijd om alles te overzien en een nieuw plan te bedenken voor je huidige levensstijl.

08 Dankbaarheid.
In de Seasonal Guide heb ik hier een hele hoofdstuk aan gewijd. Zo belangrijk en effectief is dit dus! Dankbaarheid is nodig om je leven te kunnen relativeren en positiever te bekijken. Anders krijg je al snel de: Grass is greener on the other side gevoelens of voel je je vaak somber over alle dingen die er momenteel niet goed gaan in je leven. Door het oefenen van dankbaarheid hou je je perspectief over jouw leven positief!

SOUL

09 Mediteren of Mindfulness?
Werk aan een relatie met je inner-zelf. De meest voorkomende tactieken om deze relatie te bevorderen zijn: mediteren of het oefenen van mindfulness. Door meditatie kan je jezelf weer kalmeren. Met mindfulness kan je je focussen op het nu. Het is normaal om soms vast te zitten in het verleden of juist in de toekomstplannen. Hierdoor vergeten we echter dat we leven in het heden.

10 Sociale connecties.
Mensen zijn sociale wezens en hebben daardoor vaak behoefte om sociale connecties te hebben. Als jij je momenteel eenzaam voelt of juist gestresst. Dan is het misschien tijd om te kijken of jij wel echte en positieve relaties hebt in je leven. In de Seasonal Guide |Zomer| Sociale Connecties hoofdstuk vind je een uitgebreide uitleg en werkblad over positieve en negatieve sociale connecties.

11 Heb jij creatieve hobby’s?
Hoeveel hobby’s heb jij momenteel waar je jezelf creatief kan uiten? Op het moment dat jij iets aan het creëren bent, zorg je ervoor dat je je hersenen stimuleert om meer naar je intuïtie te luisteren. Verder zorgt het er ook voor dat je in een concentratie mode: flow kan komen. Dit is een concentratie skill die mensen hebben als ze de tijd vergeten en geheel kunnen opgaan in een activiteit. Het kan een activiteit zijn met: muziek, schrijven, lezen, tekenen, zingen, dansen enzovoort.

12 Zelfliefde en zorg.
Jezelf beter behandelen, respecteren en liefhebben begint bij zelfliefde. Alle bovenstaande punten worden met zorg en motivatie uitgevoerd als je begint bij Zelfliefde. Zie jezelf als een prioriteit en behandel jezelf ook zo. Zorg voor je Body, Mind & Soul, want alleen jij kan dit optimaal.

Probeer jij 1 van de 12 gezonde habits voor je Body, Mind & Soul? 

Volg de social media kanalen voor meer inspiratie en motivatie: Instagram, Facebook & Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Chat openen
1
LIVE CHAT
Waarmee kan ik u helpen?